Branschdag 2012, Campus i12

Branschdagen 2012 Skriv ut
Skrivet av Rosa Sivertsson
2012-06-18 14:48

Intervjuer med några deltagare på Branschdagen,

Campus I12 Eksjö 10 maj 2012

 

Lars Erikson Sr.Design Manager Electrolux Group

 

Designerns roll blir allt starkare i företaget och det gör att det krävs fler specialister i olika led av processen för att ta fram nya produkter. Substansen och detaljerna i våra produkter blir allt viktigare för att ge en djupare kvalitetsupplevelse hos kunden.
Vi har en ganska stor grupp med formbestämmare på Electrolux, både egna och konsulter. Det gör att vi kan variera och välja vilka man behöver till ett visst uppdrag. Vi har lyckats bygga in de kompetenserna på ett bra sätt i produktutvecklingsprocessen.

 

 

Peter Nygren, Mionix AB, Johannes Asschier, fd student på Digital Design och Richard Guilfoyle Mionix AB. Tillverkar speltillbehör för gamers.

 

Peter:
Företaget har inte haft formbestämningskompetens tidigare utan köpt de tjänsterna. Vi hade inte drivit frågan särskilt aktivt förut, men när Johannes tog kontakt med oss och visade en intressant portfölj med renderade bilder så passade det väldigt bra i tiden att få in formbestämning i företaget.
Jag tänkte att det kommer kanske att ta lång tid att få igång det här. Men vi märkte snabbt att hela organisationen blev mer effektiv med den nya kompetensen som kom in.
Förut var det mycket fokus på hur produkten skulle fungera. När Johannes kom in som formbestämmare, men också som person med idéer och förmåga att lyssna, var det nog något av det bästa som kunde hända oss på företaget.

Johannes:
Vanliga konsumentprodukter var inte riktigt min grej. Ska jag hålla på med det jag utbildat mig för så vill jag jobba med något som jag brinner för och verkligen kunna leverera något bra. Jag vill jobba med sånt jag är intresserad av. Därför tog jag kontakt med Mionix, och det blev bättre än jag vågade hoppas på.
Jag får göra så många olika saker. Man lär sig hela tiden och det är varierat. Det är mycket design, konceptmodellering, konstruktion, visualisering och grafisk design. Det har funkat inte minst med den sociala biten på företaget – vi är som en liten familj.
Det här är över mina förväntningar och jag får jobba med exakt det jag vill hålla på med.

 

 

 

Stefan Ytterborn grundare och VD POC

Jag tycker det är spännande att få träffa studenter på väg i en sektor där jag själv har verkat. Det känns bra att få vara med och dela med sig av sina egna erfarenheter en sån här dag.
Den kompetens inom formbestämning som Campus i12 utbildar för är avgörande i t.ex mitt företags verksamhet. Det spelar ingen roll vad man sysslar med framöver.
Om man inte har den här kompetensen inom produktutveckling så kommer man inte kunna vara med på marknaden. Det här är en grundförutsättning för alla företag som utvecklar fysiska produkter.
Formbestämning är något jag tar för givet, och jag blir förvånad över att det inte finns fler utbildningsplatser i landet för den här typen av kompetens.